15 Aralık 2009 Salı

EVDE EKMEK NASIL YAPILIR


EKMEK TARİFİ:
Ekmek makinesi olmayanlar; kolay ve basit bir yöntemle kendi ekmeğinizi kendiniz yapabilirsiniz.Evde ekmek yapmak için ekmek makinesi olması gerekmiyor.


Malzemeler: un, tuz, su, maya, şeker.

Yapımı: 4 su bardağı unu derin bir kabın içine koyalım, (unla yapılan bütün ürünler gibi elemenizi tavsiye ederim) bir tatlı kaşığı tuzu unla harmanlayalım. Daha sonra unun ortasını çukur yaparak içine 1 tatlı kaşığı kuru maya, bir tatlı kaşığı şeker koyarak üzerine yarım bardak ılık su koyarak küçük halkalarla karıştıralım, 10 dakika bekletelim, bekletme süresi dolduktan sonra 2 bardak ılık su ilave ederek tamamını karıştıralım, hamurun kulak memesinden yumuşak olmasına dikkat edelim, eğer sert olursa bir miktar daha ılık su ilave edelim. Malzemelerin tamamen karıştığından emin olduktan sonra kabımızın üzerini kendi kapağı varsa, kapağıyla yoksa temiz bir örtü ile örtelim ve sıcak tutmasını sağlayacak kalın bir örtü ile (battaniye olabilir) sıcak bir ortamda mayalamaya bırakalım. Mayalanma süresi ortamın sıcaklığına bağlı olarak 1 yada 2 saat civarında olabilir. Hamurumuzun mayalandığını kabarmasına bakarak anlayabilirsiniz. Evi kaloriferli olanlar hamur kabını kalorifer peteğinin üzerine, sobalı olanlar sobanın arkasına koyabilirler. Kabarma miktarı hamurun aşağı yukarı 1 katı büyüklüğünde olduğunda, 25 cm çapında bir tepsiye alalım. Eğer tepsiniz teflonsa yağlamaya gerek yoktur, teflon değilse tepsinizi yağlamanız gerekmektedir. Hamuru eşit bir şekilde tepsiye yaydıktan sonra, gene ortam sıcaklığına bağlı olarak 1 saat civarında bekletelim. Bu sürenin sonunda hamurun tekrar kabardığını göreceksiniz. Tercihe göre üzerini sıvı yağ ile yağlayabilirsiniz. Yeterli kabarma sağlandıktan sonra 200 derecelik fırında 45 dakika civarında pişirelim.
Bu tarifle kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday unlu ekmek gibi değişik çeşitleri uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: