20 Aralık 2009 Pazar

UN TARHANASI NASIL PİŞİRİLİR

Un Tarhana Çorbası tarifi: Derin bir kabın içine 4 çorba kaşığı un tarhanası koyarak 2 bardak soğuk suyla ıslatınız. Tencereye (tercihe göre 3 diş sarımsağı ezerek yağın içinde bir miktar pişirebilirsiniz. Rengi hafif kırmızıya dönen sarımsakları çıkarıp alabilirsiniz yada içinde bırakabilirsiniz, çıkardığınız zaman sarımsağın yağa verdiği lezzet kalıcı olur ve rahatsız etmez) tercih ettiğiniz yağı koyarak içine isteğinize göre bir tatlı kaşığı domates salçası ilave ederek karıştırınız. Daha sonra ıslatmış olduğunuz tarhanayla beraber 2 bardak soğuk su daha ilave ederek, kaynayıncaya kadar karıştırınız. Karıştırmazsanız tarhana erimez ve topaklaşır. Kaynama başladıktan sonra tercihinize göre çorbanın kıvamını ayarlayabilirsiniz. Eğer koyu olduysa sıcak su katarak kıvamını kendinize göre uygun hale getirebilirsiniz. On dakika kaynattıktan sonra, ocaktan alıp üzerine tercihe göre kırmızı pul biber, nane ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.

17 Aralık 2009 Perşembe

AŞURE NASIL YAPILIR

"Aşure Çorbası", aşure ismi verilen tatlının ortaya çıkışına dair bir inanış mevcuttur. Aşure Çorbası da denilen bu tatlı, Nuh Peygamber'in tufandan sonra Aşure Günü'nü kutlamak için geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp bir tür tatlı yiyecek hazırlamasıyla ortaya cıkmıştır. İçinde birçok farklı malzeme kullanılan ve bir gelenek olarak bugün hala dinimizde Aşure Günü yapılan tatlının böyle ortaya çıktığı öne sürülmektedir. Aşure pişirmek sadece bir gelenektir, bir ibadet değildir. Evimizin bereketini arttıracağı inancı yaygındır. Muharrem ayında pişirilir ve komşulara dağıtılır.


Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanır.


AŞURE TARİFİ:

 Malzemeler   

  •  2-3 bardak şeker,
  • 1/2 bardak nohut, 
  • 2 bardak aşurelik buğday,
  • 1/3 bardak kuru fasulye,
  •  4-5 tane kuru incir, 
  • 3-4 tane kuru kayısı, 
  • 3-4 çorba kaşığı kuş üzümü,
  • 1/4 bardak çekirdeksiz üzüm,
  •  1/2 bardak ceviz içi ,
  •  1/3 bardak fındık içi, 
  • 2-3 kahve kaşığı tarçın.



YAPILIŞI: Buğdayı, fasulyeyi, nohutu ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda akşamdan ıslanmaya bırakınız. Aşureyi pişireceğiniz zaman buğdayı 15 bardak suyla büyükçe bir tencerede ateşe koyunuz. Kaynamaya başlarken üzerinde biriken köpüğü bir süzgeçle alıp kapağını örtünüz, ağır ateşte karıştırmadan aralıksız olarak kaynatmak suretiyle taneleri kaybolacak şekilde pişiriniz.

Bir yandan da fasulyeyi, nohutu ayrı kaplarda pişinceye kadar haşlayınız. Buğdayın suyu un çorbası kıvamından hafif suluca bir koyuluğa gelince şekeri, üzümü, fındık büyüklüğünde doğranmış inciri, nohutu ve fasulyeyi atınız. Birkaç taşımda birlikte kaynatıp ateşten aldıktan sonra tercih ettiğiniz kaplara koyup, soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fındık, ceviz ve tarçın ile süsleyiniz.

Malzemelere ait miktarlar sembolik olarak verilmiştir. Tercihe göre artırılır. Yöresel olarak kuru bakla, kuru börülce konulabilir, yalnız bakla ve börülce aşurenin rengini kararttığı için herkes tercih etmeyebilir. Mevsimine göre nar, portakal, mandalina, elma, kayısı gibi meyveler ilave edilebilir.

Aslında aşurenin özelliği Nuh Peygamberimizin yaptığı gibi elinizde bulunan malzemelerden yapılmasıdır.

15 Aralık 2009 Salı

LOR (ÇÖKELEK) PEYNİRİ NASIL YAPILIR


Lezzetli bir lor peyniri yapmak için tabi ki köy sütü en idealidir. Ancak köy sütü bulamayanlar pastörize sütle de yapabilirler.

1 kg. sütten yoğurt mayalayarak bir gün buzdolabında dinlendirin.
Ertesi gün 3 kg. sütü kaynamaya başlarken içine yoğurdu ilave edin. 10 dakika birlikte kaynatın.Tercih ettiğiniz miktar tuz ilave edin, hiç koymaya bilirsiniz de.  Soğuyunca bir süzgece dökün ve suyunun süzülmesini bekleyin. ( Aynı oranda miktarı çoğaltabilirsiniz)

Eğer kalıp peynir yapmak isterseniz;  kaynattığınız karışımı sıcak olarak bir kesenin içine koyun, keseyi iyice sıkıştırıp ağzını bağlayın ve üzerine bir ağırlık koyarak suyunu süzdürün. Süzülen suyu atmayın. Bir kavanozun içine peyniri ve peynirden süzülen suyu koyun. Bu şekilde salamura olarak saklayabilirsiniz.