Salçalar


EVDE SALÇA NASIL YAPILIR


şimdi salça yapmanın tam zamanı, hadi kolay gelsin.....


BİBER SALÇASI
Salça yapmak için biberlerin kırmızı olması gerekir, eğer renkleri yeşil yada açıklı koyulu ise biberleri 2-3 gün güneşte bekleterek kızarmalarını sağlamak gerekir. Rengi kırmızı olan biberler yıkandıktan sonra sapları ve çekirdekleri temizlenir. Tencereye dibi yapışmayacak kadar bir miktar su konur. Tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir, bu süre 15 dk. kadar sürebilir. Pişen biberler tencereden alınarak bir süzgeçe konur, soğuması beklenir, blenderdan geçirilir, ( tercihe göre kabuklarının ayrılmasını istemeyenler kevgir aşamasını atlayabilirler) daha sonra kevgirden geçirilerek kabuklarının ayrılması sağlanır.(Eğer biberleriniz acı ise eldiven giymeyi unutmayın) Elde edilen salça bir tepsiye konarak, kıvamını ayarlamak için güneşli ve rüzgarsız bir ortamda 2-3 gün güneşletilir. İstenen kıvama gelen salçaya tuz ve zeytinyağı ilave edilir. Kavanozlara konarak saklanmaya hazır hale gelir. Afiyet olsun...




EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU

Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmez bir malzemedir. Domates ve biber olmak üzere iki türlü salça yapılır. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmelidir. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10 kg. domatesten aşağı yukarı 1 kg. salça edilir. Salça için alınan domatesler 2-3 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve iki yada üçe bölünerek doğranır. Büyük bir kabın içinde 3-4 gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, (bu kap bidon olabilir) bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir tabaka görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa bu beyaz tabaka kaybolur. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten de geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 yada 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. (Bez torbaya koymadan da tepsiye alıp güneşe koyabilirsiniz, ancak iki üç gün fazla güneşte kalması gerekir.) Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamada tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağ konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir.
Salçayı yaparken mikser kullanmanızı önerdim, ancak ben mikser kullanmıyorum; çünkü köyümüzde değirmen var. Bidona doğradığım domatesleri beklettikten sonra değirmene götürüyorum, değirmen kabuğunu ve çekirdeğini ayırarak öğütüyor, öğütülen domatesleri tepsilere dökerek güneşte bekletmeye alıyorum.




Hiç yorum yok: