Sirkesini yapacağınız meyvenin tatlı ve olgun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer meyveniz tatlı değilse, dışarıdan şeker, bal, gibi tatlı ilave etmeniz gerekiyor. Çünkü bakteriler meyvede ki şekeri yiyerek sirkenin oluşmasını sağlıyorlar. Bu nedenle tatlı nardan sirke yapmanızı tavsiye ediyorum. Daha doğal sirkeye sahip olursunuz.
Malzemeler
- 3 lt. lik kavanoz,
- 2 adet nar,
- içme suyu,
- 1 tatlı kaşığı iri tuz veya varsa sirke anası,
- tülbent veya pamuklu bir parça bez,
- paket lastiği
Günde bir yada iki kere tahta kaşıkla karıştırın böylece oksijenin narların arasına karışması sağlanır. Narlar suyun altına ininceye kadar karıştırma işlemine devam edin. Karıştırmazsanız küflenme olur.
karıstırmadan once karıstırdıktan sonra
Suyun yüzeyinde sirke anası tabaka haline gelinceye kadar bekleyin. Sirkenin tadını kontrol edin, keskin bir tat oluşmuşsa süzme aşamasına geçin, keskin bir tat oluşmamışsa keskinleşinceye kadar bekleyin.
Sirke anası oluştuktan sonra, başka sirke yapmak için sirke anasını ayırın, kavanozu bir kevgire dökün, narları elinizle sıkarak suyunu iyice çıkarın. İnce bir süzgeçten süzerek başka bir kavanoza dökün kapağını kapatın.
Sirkenizi dinlendirmeye başlayın, tortuları dibine çökünce şişeye aktarın, kullanmaya başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder