27 Ekim 2016 Perşembe

Sirkeler

ÜZÜM SİRKESİ  



EVDE ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR


Kendi sirkenizi yapmak isterseniz sabır en gerekli unsurdur. Çünkü kullanma aşamasına gelmesi için uzun bir zaman gerekiyor.

Elinizdeki üzümleri hiç ayıklamaya gerek kalmadan sağlam, ezik, çürük üzüm tanelerini ve saplarını kullanabilirsiniz. Üzüm'ün çeşidi önemli değildir. Her cins üzümden sirke yapabilirsiniz.

Malzemeler
1. Aşama;
  • 3 litrelik cam kavanoz,
  • ½ kg. üzüm,
  • İçme suyu
  • İnce bir kumaş parçası. ( tülbent olabilir)
Kavanoza üzümleri koyun, 1,5 litre su ilave edin. Kavanozun tamamen dolmaması gerekiyor. En fazla boğumuna kadar doldurabilirsiniz. Daha sonra kavanozun ağzını tülbent ile kapatın, bir lastik ile sabitleyin. Bu sayede hava alması kolaylaşır, içine sineklerin girmesi engellenmiş olur. Ortamın sıcaklığı 20 derece ve üzerinde olursa, sirke oluşumu daha hızlı olur. İlk günler tahta kaşıkla günde bir kez karıştırın. Üzümler suyun yüzeyine çıktığından küflenme olabilir, o yüzden karıştırma işlemi  muhakkak yapılmalıdır. Ayrıca üzümlerin arasına oksijen karışarak, bakterilerin şekerleri yemesi hızlanır.
Bu işlemi yaptığınız tarihi not edin, yaklaşık on gün sonra (ortamın sıcaklığına göre bu süre değişebilir) üzümlerin üzerinde sirke anası oluşmaya başlar. Sirke anası'nın oluşması gidişatın iyi olduğunu gösterir. Üzüm deki şekerleri yiyen bakterilerin artıkları sirke anasının oluşmasına sebep olur. 
15 gün içinde sirke anası her geçen gün kalınlaşmaya başlar. Geçen zaman içinde üzümler ve sapları iyice yumuşamış olmalıdır. Bu aşamada kavanozun üzerinde oluşan sirke anasını alıp, başka sirke yapımında kullanmak için ayırabilirsiniz. Daha sonra üzümleri iyice sıkarak, suyuyla beraber bir süzgeçten geçirin ve başka bir kavanoza koyun. 



Üzümlerin üzerinde görülen beyaz tabaka sirke anası oluşumudur.

sirke anasının üstten görünüşü




















sirke anasının yandan görünüşü



sırke anası
Malzemeler
2.Aşama;
  • Bir parça ekmek 
  • 4-5 adet nohut
  • 1 tatlı kaşığı iri tuz.

Kavanoza koyduğunuz suyun içine yukarıda ki malzemeleri ilave ederek kapağını kapatın. Tarihi not alın ve bu tarihten sonra en az kırk gün daha bekletin. Sirkenin olgunlaştığından emin olmak için tadına bakarak kontrol edin, keskin değilse bekletmeye devam edin, eğer keskin bir tad oluşmuşsa tekrar süzerek şişelere koyabilirsiniz. Karanlık ve serin bir yerde saklarsanız olgunlaşmaya devam eder ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yazımın başında dediğim gibi uzun bir süreç kolay gelsin...





Hiç yorum yok: