15 Aralık 2009 Salı

LOR (ÇÖKELEK) PEYNİRİ NASIL YAPILIR


Lezzetli bir lor peyniri yapmak için tabi ki köy sütü en idealidir. Ancak köy sütü bulamayanlar pastörize sütle de yapabilirler.

1 kg. sütten yoğurt mayalayarak bir gün buzdolabında dinlendirin.
Ertesi gün 3 kg. sütü kaynamaya başlarken içine yoğurdu ilave edin. 10 dakika birlikte kaynatın.Tercih ettiğiniz miktar tuz ilave edin, hiç koymaya bilirsiniz de.  Soğuyunca bir süzgece dökün ve suyunun süzülmesini bekleyin. ( Aynı oranda miktarı çoğaltabilirsiniz)

Eğer kalıp peynir yapmak isterseniz;  kaynattığınız karışımı sıcak olarak bir kesenin içine koyun, keseyi iyice sıkıştırıp ağzını bağlayın ve üzerine bir ağırlık koyarak suyunu süzdürün. Süzülen suyu atmayın. Bir kavanozun içine peyniri ve peynirden süzülen suyu koyun. Bu şekilde salamura olarak saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: