Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanır.
AŞURE TARİFİ:
Malzemeler
Malzemeler
- 2-3 bardak şeker,
- 1/2 bardak nohut,
- 2 bardak aşurelik buğday,
- 1/3 bardak kuru fasulye,
- 4-5 tane kuru incir,
- 3-4 tane kuru kayısı,
- 3-4 çorba kaşığı kuş üzümü,
- 1/4 bardak çekirdeksiz üzüm,
- 1/2 bardak ceviz içi ,
- 1/3 bardak fındık içi,
- 2-3 kahve kaşığı tarçın.
YAPILIŞI: Buğdayı, fasulyeyi, nohutu ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda akşamdan ıslanmaya bırakınız. Aşureyi pişireceğiniz zaman buğdayı 15 bardak suyla büyükçe bir tencerede ateşe koyunuz. Kaynamaya başlarken üzerinde biriken köpüğü bir süzgeçle alıp kapağını örtünüz, ağır ateşte karıştırmadan aralıksız olarak kaynatmak suretiyle taneleri kaybolacak şekilde pişiriniz.
Bir yandan da fasulyeyi, nohutu ayrı kaplarda pişinceye kadar haşlayınız. Buğdayın suyu un çorbası kıvamından hafif suluca bir koyuluğa gelince şekeri, üzümü, fındık büyüklüğünde doğranmış inciri, nohutu ve fasulyeyi atınız. Birkaç taşımda birlikte kaynatıp ateşten aldıktan sonra tercih ettiğiniz kaplara koyup, soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, fındık, ceviz ve tarçın ile süsleyiniz.
Malzemelere ait miktarlar sembolik olarak verilmiştir. Tercihe göre artırılır. Yöresel olarak kuru bakla, kuru börülce konulabilir, yalnız bakla ve börülce aşurenin rengini kararttığı için herkes tercih etmeyebilir. Mevsimine göre nar, portakal, mandalina, elma, kayısı gibi meyveler ilave edilebilir.
Aslında aşurenin özelliği Nuh Peygamberimizin yaptığı gibi elinizde bulunan malzemelerden yapılmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder