28 Ağustos 2009 Cuma

DOMATES SALÇASI


EVDE SALÇA NASIL YAPILIR

Şimdi salça yapmanın tam zamanı domatesler olgunlaştı, güneş çok uygun hadi kolay gelsin :))10.08.2013
EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU

Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmez bir malzemedir. Domates ve biber olmak üzere iki türlü salça yapılır. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmelidir. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10kg. domatesten aşağı yukarı 1 kg. salça eldilir. Salça için alınan domatesler 2-3 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve iki yada üçe bölünerek doğranır. Kabın içinde 3-4 gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir küflenme görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa küflenme görülmez. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten de geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 yada 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamadada tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağ konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir.


2 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili Nurten, büyük keyifle okuduğum tariflerin için verdiğin emeğe takdir ve teşekkürlerimi iletirim. Ellerine sağlık... Çoğu emekli arkadaşlarımız maalesef faydalı olacağı konular üzerinde araştırma yapmak yerine, hâlâ para kazanma hırsıyla bencilliklerinin kurbanı oluyorlar... TAriflerini okudukça karnım acıktı. Sanma oturup uğraşacağımı, oraya gelip bizzat yerinde tadacağım neyiniz varsa mideme göre... Sevgiler...

Alpaslan Apak

organik dünya dedi ki...

Çok teşekkür ederim...sevgiler..