1 Eylül 2009 Salı

EVDE UN TARHANASI NASIL YAPILIR

Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından dır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5 kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:
5 kg.un,
5 kg.domates,
5 kg. kırmızı etli biber,
3 kg.kuru soğan,
3 kg.süzme yoğurt,
1/2 kg.irmik,
Tuz. (tercihe göre nane, maydanoz, tarhana otu).
UN TARHANASININ TARİFİ: Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce domatesler sonra soğanlar ve biberler konarak pişirilir. Domateslerin suyu çıkacağı için, su koymanıza gerek yoktur. Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blender dan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5 kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcak ortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır.  Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan kaşık yardımıyla ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Bir gün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabukları da ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarıda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

harika anlatmışınız ellerinize saglık teşekkürler

Adsız dedi ki...

herkese hayırlı ramazanlar ve tarifin sahibine tesekkürler.2 gundur tarhana tarifi bakıyorum en güzeli ve acıklayıcısı buydu.ben 24 yasındayım oğlum 2,5 yasında onu en ıyı sekılde ve saglıklı buyutmeye calısıyorum bunun ıcın kısın guzel bır corba ıcmesı ıcın ılk defa tarhana yapıcam.malzemeler hazır yarın yapıcam tarıf guzel bende becerıp yaparım inşallah.

Adsız dedi ki...

kaç kilo oluyor tahminen

organik dünya dedi ki...

ilginize teşekkür ederim... dediğiniz gibi tarif çok basit, güzel yapacağınıza inanıyorum... kolay gelsin...

organik dünya dedi ki...

tarifde kullanılan malzemelerle 8 kg. civarında tarhana elde edilebilir...