Marmelat elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır.
MARMELATTA BAŞARILI OLMANIN ŞARTLARI
1- Meyvelerin çürük, hastalıklı kısımları ayıklanmalıdır.
2- Ayva, armut, elma gibi dokuları sert olan meyveler az su içinde kaynatılıp yumuşatılmalıdır.
3- Marmelat yapılacak ezmeye konulacak şeker en az iki partide konmalıdır.
4- Şeker ilave edilen ezmeler devamlı olarak karıştırılarak pişirilmelidir. Marmelatın dip tutmamasına ve yanmamasına dikkat etmelidir.
5- Marmelatın tam piştiğini anlamak için marmelattan soğuk bir tabağa bir miktar konur. Eğer marmelatın şırası etrafa yayılmıyorsa marmelatın pişmesi tam olmuş demektir. Ayrıca pişmenin sonuna doğru kaynayan marmelatın yüzünde meydana gelen hafif kabuk gibi kırışıklar da onun piştiğine işarettir.
6- Pişmenin sonuna doğru 1 kg.şeker için 1 limon suyu veya 1 gr. limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika kaynatılıp indirilmelidir. Böylece marmelatın sonradan şekerlenmemesinin önüne geçilmiş olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder