30 Eylül 2009 Çarşamba

REÇEL NASIL YAPILIR

REÇEL NEDİR: Reçel, temizlenmiş ve ayıklanmış meyvelerin şekerden yapılmış şurup içinde veya şekerle katlanarak meyvenin suyu çıktıktan sonra, ateşte pişirilmek suretiyle elde edilen bir üründür.

MEYVELERDEN İKİ ŞEKİLDE REÇEL YAPILIR

1- Meyveleri şekerden yapılmış şurup içinde pişirmek yöntemiyle,
2- Meyvelerin üzerini toz şekerle kaplayıp, bir süre bekletilerek, meyvenin suyu ile meyveyi pişirmek yöntemiyle,
Birinci şekilde; kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal, üzüm ve sebzelerden kabak ve patlıcan reçelleri yapılır.
İkinci şekilde çilek, vişne, erik, şeftali, gül reçelleri yapılır.

REÇELDE BAŞARILI OLMANIN ŞARTLARI

1- Reçelin şurubu parlak olmalıdır.
2- Meyveler ezilmeden ve şekillerini fazla değiştirmeden olduğu gibi kalmalıdır.
3-Şurubun içine herbir kilogram şeker için bir gram limon tuzu veya bir limonsuyu koyarak birkaç dakika kaynatılmalıdır. Limon tuzu 1/2 fincan su içinde eritilmelidir.
4- Reçel pişirilirken kaynama sırasında meydana gelen köpükler alınıp atılmalıdır. Reçelin tam kıvamında şuruptaki şeker oranı en çok %68 olmalıdır. Bundan fazla olursa reçelde şekerlenme baş gösterir.
5- Reçelin tam piştiğini anlamak için, reçelin şurubu soğuk bir tabağa damlatıldığı zaman bu damla yayılmayıp boncuk gibi donmalı ve şurup soğuyunca tabak sağa sola eğildiğinde kolay akmamalıdır. Baş parmak üzerine konulduğunda bu damla yayılmadan kalmalıdır.
6- Reçelin piştiği meyvelerin şeffaflaşmasından, cam gibi bir manzara göstermesinden, köpüklerin hafif kızarmasından anlaşılmalıdır.
7- Reçelleri kavanozlara, sırlı çömleklere koyup rutubetsiz, havadar ve loş yerlerde saklamalıdır. 8- Ateşten indirilen reçel biraz bekledikten sonra sıcak olarak kavanozlara konur. Şayet reçel cam kavanozlara konacaksa kavanozun çatlamaması için reçel önce biraz konur, sonra yavaş yavaş doldurulur.

Kaynak:Gıda-tarım ve hayvancılık bakanlığı,ziraat işl.gn.md.yayınları 1975 Gülşen Özsınmaz Ziraat yük.müh. Ankara

Hiç yorum yok: