2 Ekim 2009 Cuma

KONSERVE NASIL YAPILIR

EVDE KONSERVE NASIL YAPILIR
Bu bölümde kendi bilgi ve deneyimlerimle konservenin nasıl yapılacağını anlatacağım. Konserve,
yazlık sebzelerden kışın da yiyebilmek için uygulanan sağlıklı bir yöntemdir. Konserve yapmak
için gerekli malzemeler; cam kavanoz (kavanozların ağzı temiz olmalı, çatlak bulunmamalıdır), kavanoz kapağı (kavanoz kapağı hiç kullanılmamış, yeni alınmış olmalı), sebze, tuz, büyük bir ten
cere veya kazan.
Konservesi yapılabilecek sebzeler; patlıcan, fasulye, bamya, domates.
Konservesi yapılacak sebzeler alınırken yarasız, beresiz, sağlam ve olgun olmalıdır. Yapım aşamasında öncelikle sebzeler bol su ile 2-3 kez yıkanır. Sebzenin türüne göre ayıklama işlemi yapılır. Tercihe göre sebzeler dilimlenir.(bamyayı temizlerken limon kullanmayı ihmal etmemek gerekir) Cam kavanoza öncelikle bir miktar domates konur,üstüne sebze ve üste tekrar domates yerleştirilir, aralara tercihe göre tuz eklenir, sebzeler mümkün olduğu kadar sıkıştırılır. Kapağı kapatılır. Kapak kapatılırken çok dikkatli davranmak gerekir, yoksa kavanoz hava alır ve bütün emeğiniz boşa gider. Kapak önce sağa üç kere çevrilir, daha sonra hızlı bir şekilde sola çevirerek kapatılır ve sıkıştırılır.Tencerenizin yada kazanınızın büyüklüğüne göre kavanoz sayısını belirleyiniz. Kavanozlara sebzeleri yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, pişirme işlemi
yapacağınız kaba yerleştiriniz, kavanozların aralarında boşluk kalmamalıdır, daha sonra kavanozların üzeri örtülecek şekilde soğuk su ile doldurunuz ve ateşe yerleştiriniz.Biz odun ateşi üzerinde kazanda pişirdik, imkanı olmayanlar gazlı ocak üzerindede pişirebilirler. Su kaynamaya başladıktan sonra fasulye 45dk., patlıcan ve bamya 30dk. kaynatılmalıdır. Kaynatma işlemi bittikten sonra, kavanozlar çıkarılır, ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilmelidir. Bu sırada kavanozlarda herhangi bir olumsuz durum ortaya çıkarsa onlar ayrılmalıdır. Soğuyan kavanozlar evin serin bir yerinde kışın yemeğe hazır bir şekilde saklanmalıdır. Afiyet olsun..(Katkılarından dolayı Sakine Uranlı'ya teşekkürler)

1 yorum:

Ердинч dedi ki...

merhaba,

siteniz son derece faydalı buluyoruz ve faydalanıyoruz, bir hususa dikkat çekmek istiyorum, günümüzün gelişen teknolojisi ile artık apartman ortamında da konserve yapmamız olanaklıdır, şöyle ki:

kullandığımz fırınlar bu işlem için biçilmiş kaftandır

1. fırın tepsisini 2. kademeye yerleştir
2.tepsiye birbirine değmeyecek ve aynı ebat ve içerikte olan max 6 kavanozu yerleştir.
3. tepsinin dibine 0.5L sıcak su ekle(80C)
4. fırınımızı 160 ila 180C ayarlayınız
5.50 ila 70. dakikalarda kavanoz içindeki sıvının en üstünde "inciler" kabarcıklar oluşmaya başladığında fırını kapat ve kavanozları 30-40dk daha beklet
6. bu kadar basit :)

burda dikkat edilemesi gereken konserve içeriğine göre sterilize süreleridir(üretici kullanma klavuzunna başvurunuz)