21 Ekim 2009 Çarşamba

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ

Evde yapılan portakal süslemede ve misafirlere şeker yerine ikram etmek üzere portakal kabuğu şekerlemesi yapılabilir.
Malzeme: 3 adet kalın kabuklu yafa portakal, şeker.
Yapılışı: 3 adet kalın ve düzgün kabuklu yafa portakalı alınır, yıkanır, kabukları dilimlere ayrılır, soyulur. Soyulan kabukların iç kesimindeki fazla beyaz lifler hafifçe alınır, sarı kabuklar bir tahta üzerinde erişte keser gibi 1 er santim kalınlığında kesilir. Kesilen kabuklar bir tencereye konur, üstünü örtünceye kadar su ilave edilir, 5 dakika kaynatılır. acı suyu dökülür, tekrar temiz su konur. Bu işlem üç defa tekrar edilir, burada dikkat edilecek husus kabukları çok fazla haşlamamalıdır. Aksi halde kabuklar çok yumuşar, şekerlenme esnasında dağılır. Diğer tarafta bir bardak şeker, yarım bardak su ile şurup yapılır, şurup kaynayınca haşlanmış ve acı suyu süzülmüş olan kabuklar içine ilave edilir. Hafif ateşte kabukları bütün şurubu çekinceye kadar pişirilir. Pişmenin sonuna doğru kapta şurup kalmayınca, kabuklar kendi içlerindeki suyu yavaş dışarı verir ve saydam bir hal alır. Bu hale gelince kabuklar bir kaşık yardımı ile 3-5 tanesi bir arada tencereden alınır. Toz şekerle dolu tabağa konur, 2 çatal yardımı ile tek tek her tarafı şekerle bulandıktan sonra diğer bir tabağa alınır. Kabuklar iyice kuruyunca ağzı kapaklı kutularda muhafaza edilir.

1 yorum:

Kardeşim dedi ki...

Kokusuna görüntüsüne rengine bayılırım.Benim için sehpanın üzerinde duran portakal kabuğu şekerlemesi en güzel terapi.Çok güzel anlşatmışsınız.Deniycem.