AYVA MARMELATI: 1 kg.ayva ezmesi, 800-100gr. şeker(3-4 bardak), 1 limon suyu veya 1 gr.limon tuzu. tercihe göre 1 tutam vanilya.
Ayvaların tüyleri bir bezle oğularak temizlenir, bol su ile yıkanır, dörde bölünür, çekirdek evleri çıkarılır ve dilimleri küçültülür. (ayvaların kararmaması için) Bir kg.ayva için 1,5 bardak su tencereye konularak ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirilir, pişirme sırasında birkaç kez karıştırılır. Yumuşayan ayvalar kevgirden geçirilir ve tencereye konur, üzerine şekeri parti parti koyarak devamlı olarak karıştırılır. Pişmenin sonuna doğru limon suyu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır. Sıcakken temiz kaplara konur. (Temizlenmiş ayva çekirdekleri bir bez torba içinde kaynama sırasında ilave edilirse, marmelatın rengi kırmızı ya yakın güzel bir renk alır. pişme işlemi bitince çekirdeklerin olduğu torba alınır.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder