11 Ekim 2009 Pazar

VİŞNE REÇELİ NASIL YAPILIR

Malzemeleri:

  • 1 kg.vişne, ( Ezik olmayan iri taneli vişneler tercih edilmelidir )
  • 1 kg.şeker,
  • 1 limon. .
Vişne Reçeli Tarifi:
Vişneler 1-2 kez bol su ile yıkanır. Sapları kopartılır, çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıkarmak zahmetli olduğundan biraz zamanınızı alabilir. Öncelikle sapı kopartılmış vişne tanesine (işaret ve baş parmak yardımıyla) hafifçe ortasından bastırılarak çekirdek sapın olduğu tarafa yönlendirilir ve çekirdek çıkartılır.

Hazırlanan vişnelerin üzerine şeker konarak 1 gece bekletilir. (vişne reçeli yazın sıcak günlerinde yapıldığı için buzdolabında bekletilmelidir.) Ertesi gün vişneler suyunu bırakmış olduğu halde ocağa konur, yaklaşık 10 dk. kaynatılır. Kaynatma yüksek ateşte olmamalıdır. Az kaynatılırsa çabuk bozulur, çok kaynatılırsa vişnenin rengi kararacağından lezzeti ve görüntüsü güzel olmaz. Kaynatma işlemi bitince 1 limonun suyu sıkılır.Daha sonra bir tepsiye dökülerek güneşte 1 yada 2 gün reçel kıvamına gelene kadar bekletilmelidir. Uygun kıvama gelince cam kavanozlarda saklanmalıdır.(Kaynama işlemi bittiğinde kıvamının sulu olması önemli değildir,çünkü güneş de bekletileceğinden suyu azalacak ve reçel kıvamına gelecektir.)
Not: Aynı yöntemle çilek reçeli yapılabilir.

Hiç yorum yok: