30 Eylül 2009 Çarşamba

REÇEL NASIL YAPILIR

REÇEL NEDİR: Reçel, temizlenmiş ve ayıklanmış meyvelerin şekerden yapılmış şurup içinde veya şekerle katlanarak meyvenin suyu çıktıktan sonra, ateşte pişirilmek suretiyle elde edilen bir üründür.

MEYVELERDEN İKİ ŞEKİLDE REÇEL YAPILIR

1- Meyveleri şekerden yapılmış şurup içinde pişirmek yöntemiyle,
2- Meyvelerin üzerini toz şekerle kaplayıp, bir süre bekletilerek, meyvenin suyu ile meyveyi pişirmek yöntemiyle,
Birinci şekilde; kayısı, elma, armut, ayva, mandalina, incir, portakal, üzüm ve sebzelerden kabak ve patlıcan reçelleri yapılır.
İkinci şekilde çilek, vişne, erik, şeftali, gül reçelleri yapılır.

REÇELDE BAŞARILI OLMANIN ŞARTLARI

1- Reçelin şurubu parlak olmalıdır.
2- Meyveler ezilmeden ve şekillerini fazla değiştirmeden olduğu gibi kalmalıdır.
3-Şurubun içine herbir kilogram şeker için bir gram limon tuzu veya bir limonsuyu koyarak birkaç dakika kaynatılmalıdır. Limon tuzu 1/2 fincan su içinde eritilmelidir.
4- Reçel pişirilirken kaynama sırasında meydana gelen köpükler alınıp atılmalıdır. Reçelin tam kıvamında şuruptaki şeker oranı en çok %68 olmalıdır. Bundan fazla olursa reçelde şekerlenme baş gösterir.
5- Reçelin tam piştiğini anlamak için, reçelin şurubu soğuk bir tabağa damlatıldığı zaman bu damla yayılmayıp boncuk gibi donmalı ve şurup soğuyunca tabak sağa sola eğildiğinde kolay akmamalıdır. Baş parmak üzerine konulduğunda bu damla yayılmadan kalmalıdır.
6- Reçelin piştiği meyvelerin şeffaflaşmasından, cam gibi bir manzara göstermesinden, köpüklerin hafif kızarmasından anlaşılmalıdır.
7- Reçelleri kavanozlara, sırlı çömleklere koyup rutubetsiz, havadar ve loş yerlerde saklamalıdır. 8- Ateşten indirilen reçel biraz bekledikten sonra sıcak olarak kavanozlara konur. Şayet reçel cam kavanozlara konacaksa kavanozun çatlamaması için reçel önce biraz konur, sonra yavaş yavaş doldurulur.

Kaynak:Gıda-tarım ve hayvancılık bakanlığı,ziraat işl.gn.md.yayınları 1975 Gülşen Özsınmaz Ziraat yük.müh. Ankara

29 Eylül 2009 Salı

MARMELAT NASIL YAPILIR

MARMELAT NEDİR: Marmelat, olgunlaşmış meyvelerin et ve şıralarının şekerle pişirilmesinden elde edilen üründür.
Marmelat elma, ayva, erik, kayısı, şeftali, armut, üzüm, incir, portakal, greyfurt ve limondan yapılır.

MARMELATTA BAŞARILI OLMANIN ŞARTLARI
1- Meyvelerin çürük, hastalıklı kısımları ayıklanmalıdır.
2- Ayva, armut, elma gibi dokuları sert olan meyveler az su içinde kaynatılıp yumuşatılmalıdır.
3- Marmelat yapılacak ezmeye konulacak şeker en az iki partide konmalıdır.
4- Şeker ilave edilen ezmeler devamlı olarak karıştırılarak pişirilmelidir. Marmelatın dip tutmamasına ve yanmamasına dikkat etmelidir.
5- Marmelatın tam piştiğini anlamak için marmelattan soğuk bir tabağa bir miktar konur. Eğer marmelatın şırası etrafa yayılmıyorsa  marmelatın pişmesi tam olmuş demektir. Ayrıca pişmenin sonuna doğru kaynayan marmelatın yüzünde meydana gelen hafif kabuk gibi kırışıklar da onun piştiğine işarettir.
6- Pişmenin sonuna doğru 1 kg.şeker için 1 limon suyu veya 1 gr. limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika kaynatılıp indirilmelidir. Böylece marmelatın sonradan şekerlenmemesinin önüne geçilmiş olur.


7 Eylül 2009 Pazartesi

EVDE KIRMIZI PUL BİBER NASIL YAPILIR

EVDE KIRMIZI PUL BİBER YAPIMI (Baharat)

Evde pul biber yapmak için öncelikle aldığımız biberleri yıkamalıyız. Keskin bir bıçak yardımıyla kesme tahtasının üzerinde biberlerin sapları ayıklanarak, halka halka doğranır. Halka halka doğranan biber, küflenmeden ve daha hızlı kurur. Tercihe göre çekirdekler konur yada atılır. Benim tercihim çekirdeklerin de kuruması yönündedir, çekirdeklerde vücudumuza yararlı maddeler bulunmaktadır. Çekirdeklerin tek sakıncası blender dan geçtikten sonra pul biber renginin biraz soluk olmasıdır. Burda önemli olan görüntü değil kışın soğuk günlerinde yazlık bir sebze olan biberden yararlanmaktır. Hazırlanan biberler temiz bir çarşaf yada örtünün üzerine serilerek gölgede kurumaya bırakılır. Yeşil olan biberler kuruma sırasında aynı zamanda kızarırlar. O yüzden kırmızı pul biber yapmak için kırmızı biber almak zorunda değilsiniz. Kuruyan biberlere terletme işlemi uygulanır.Aynı oranda kuruyan biberler, blender yardımıyla pul biber ayarında ufaklanır. İçine zeytinyağ ve tuz konarak karıştırılır, zeytinyağ ve tuzun miktarı tercihe göredir, kavanozlara yerleştirilerek kullanıma hazır hale getirilir.

1 Eylül 2009 Salı

EVDE UN TARHANASI NASIL YAPILIR

Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından dır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5 kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:
5 kg.un,
5 kg.domates,
5 kg. kırmızı etli biber,
3 kg.kuru soğan,
3 kg.süzme yoğurt,
1/2 kg.irmik,
Tuz. (tercihe göre nane, maydanoz, tarhana otu).
UN TARHANASININ TARİFİ: Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce domatesler sonra soğanlar ve biberler konarak pişirilir. Domateslerin suyu çıkacağı için, su koymanıza gerek yoktur. Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blender dan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5 kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcak ortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır.  Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan kaşık yardımıyla ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Bir gün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabukları da ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarıda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.