9 Kasım 2016 Çarşamba

NAR SİRKESİ NASIL YAPILIR


Sirkesini yapacağınız meyvenin tatlı ve olgun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer meyveniz tatlı değilse, dışarıdan şeker, bal, gibi tatlı ilave etmeniz gerekiyor. Çünkü bakteriler meyvede ki şekeri yiyerek sirkenin oluşmasını sağlıyorlar. Bu nedenle tatlı nardan sirke yapmanızı tavsiye ediyorum. Daha doğal sirkeye sahip olursunuz.

Malzemeler
  • 3 lt. lik kavanoz,
  • 2 adet nar,
  • içme suyu,
  • 1 tatlı kaşığı iri tuz veya varsa sirke anası,
  • tülbent veya pamuklu bir parça bez,
  • paket lastiği
Narları taneleyin, kavanoza koyun, kavanozun boğumuna kadar içme suyunu doldurun, tuzu ilave edin (sirke anası varsa tuz yerine onu koyun), kavanozun ağzını tülbentle örterek lastikle sabitleyin. 20 derecenin üzerinde ki ortamda bekletmeye başlayın.
Günde bir yada iki kere tahta kaşıkla karıştırın böylece oksijenin narların arasına karışması sağlanır. Narlar suyun altına ininceye kadar karıştırma işlemine devam edin. Karıştırmazsanız küflenme olur.


karıstırmadan once                                            karıstırdıktan sonra

Suyun yüzeyinde sirke anası tabaka haline gelinceye kadar bekleyin. Sirkenin tadını kontrol edin, keskin bir tat oluşmuşsa süzme aşamasına geçin, keskin bir tat oluşmamışsa keskinleşinceye kadar bekleyin.
Sirke anası oluştuktan sonra, başka sirke yapmak için sirke anasını ayırın, kavanozu bir kevgire dökün, narları elinizle sıkarak suyunu iyice çıkarın. İnce bir süzgeçten süzerek başka bir kavanoza dökün kapağını kapatın.
Sirkenizi dinlendirmeye başlayın, tortuları dibine çökünce şişeye aktarın, kullanmaya başlayabilirsiniz.
Afiyet olsun....




27 Ekim 2016 Perşembe

Sirkeler

ÜZÜM SİRKESİ  



EVDE ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR


Kendi sirkenizi yapmak isterseniz sabır en gerekli unsurdur. Çünkü kullanma aşamasına gelmesi için uzun bir zaman gerekiyor.

Elinizdeki üzümleri hiç ayıklamaya gerek kalmadan sağlam, ezik, çürük üzüm tanelerini ve saplarını kullanabilirsiniz. Üzüm'ün çeşidi önemli değildir. Her cins üzümden sirke yapabilirsiniz.

Malzemeler
1. Aşama;
  • 3 litrelik cam kavanoz,
  • ½ kg. üzüm,
  • İçme suyu
  • İnce bir kumaş parçası. ( tülbent olabilir)
Kavanoza üzümleri koyun, 1,5 litre su ilave edin. Kavanozun tamamen dolmaması gerekiyor. En fazla boğumuna kadar doldurabilirsiniz. Daha sonra kavanozun ağzını tülbent ile kapatın, bir lastik ile sabitleyin. Bu sayede hava alması kolaylaşır, içine sineklerin girmesi engellenmiş olur. Ortamın sıcaklığı 20 derece ve üzerinde olursa, sirke oluşumu daha hızlı olur. İlk günler tahta kaşıkla günde bir kez karıştırın. Üzümler suyun yüzeyine çıktığından küflenme olabilir, o yüzden karıştırma işlemi  muhakkak yapılmalıdır. Ayrıca üzümlerin arasına oksijen karışarak, bakterilerin şekerleri yemesi hızlanır.
Bu işlemi yaptığınız tarihi not edin, yaklaşık on gün sonra (ortamın sıcaklığına göre bu süre değişebilir) üzümlerin üzerinde sirke anası oluşmaya başlar. Sirke anası'nın oluşması gidişatın iyi olduğunu gösterir. Üzüm deki şekerleri yiyen bakterilerin artıkları sirke anasının oluşmasına sebep olur. 
15 gün içinde sirke anası her geçen gün kalınlaşmaya başlar. Geçen zaman içinde üzümler ve sapları iyice yumuşamış olmalıdır. Bu aşamada kavanozun üzerinde oluşan sirke anasını alıp, başka sirke yapımında kullanmak için ayırabilirsiniz. Daha sonra üzümleri iyice sıkarak, suyuyla beraber bir süzgeçten geçirin ve başka bir kavanoza koyun. 



Üzümlerin üzerinde görülen beyaz tabaka sirke anası oluşumudur.

sirke anasının üstten görünüşü




















sirke anasının yandan görünüşü



sırke anası
Malzemeler
2.Aşama;
  • Bir parça ekmek 
  • 4-5 adet nohut
  • 1 tatlı kaşığı iri tuz.

Kavanoza koyduğunuz suyun içine yukarıda ki malzemeleri ilave ederek kapağını kapatın. Tarihi not alın ve bu tarihten sonra en az kırk gün daha bekletin. Sirkenin olgunlaştığından emin olmak için tadına bakarak kontrol edin, keskin değilse bekletmeye devam edin, eğer keskin bir tad oluşmuşsa tekrar süzerek şişelere koyabilirsiniz. Karanlık ve serin bir yerde saklarsanız olgunlaşmaya devam eder ve kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yazımın başında dediğim gibi uzun bir süreç kolay gelsin...





21 Ekim 2016 Cuma

NAR REÇELİ NASIL YAPILIR


NAR REÇELİ

Ekşi yada tatlı nardan reçel yapabilirsiniz. Ben ikisinden de yaptım. Ekşi nardan yapılan reçelin tadı mayhoş oldu. Vişne reçelinin ekşiliği gibi. Tatlı nar dan yaptığım epey tatlı oldu, tatlı nardan yaparsanız tavsiyem şekeri 1 bardak kullanmanız. Renkleri de resimde görüldüğü gibi oldukça farklı.... Tercih sizin...

Malzemeler
  • 2 su bardağı nar suyu
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı nar tanesi
  • yarım limon suyu

Büyüklüğüne göre 4-5 nar yeterli olacaktır. 
Öncelikle narları tanelemeye başlayın. nar nasıl tanelenir? bu bağlantıdan öğrenebilirsiniz
ve tanelediğiniz narları elinizle sıkın, çıkan suyu süzgeçten geçirin, bardakla ölçerek tencereye koyun.
İçine bir bardak şekeri koyarak 10 dakika kadar kaynatın. Daha sonra iki bardak nar tanesini tencereye ilave edin 5 dk. daha kaynatın, kef oluşursa kaşıkla temizleyin, yarım limon suyunu sıkarak tencereyi ocaktan indirin. Tepsiye dökerek güneşte uygun kıvam alana kadar bekletin.
Ekşi narları bahçesinde ki ağacından veren Şengül ve Orhan Çolak arkadaşlarımıza teşekkür ederim.
Afiyet olsun.

Ekşi nardan yaptığım reçel                      Tatlı nardan yaptığım reçel
NAR EKŞİSİ (2)


Güneşte buharlaştırarak yapmaya başladığım nar ekşisi ekim güneşinde uygun kıvama geldi.
Üzerinde oluşan kefi kaşıkla aldım. (Kaynatılarak yapılan nar ekşisinin üzerinde de kef oluşur) Fazla dayanması için ve lezzetinin bozulmaması için kefin alınması gerekir.





                                                                                       


    Nar ekşisinin üzerinden almış olduğum kef.









İlk bölümde söylediğim gibi ben 5 kg. nardan 500 gr. nar ekşisi elde ettim. Tabi ki güneşte yapabilmek için uygun ortam ve tepsi gerekiyor. Başka yöntemleri denersem onları da paylaşırım. 
Lezzeti yoğun ekşilikte, rengi ise tam nar kırmızısı oldu. Kaynatılarak yapılan nar ekşisinin renginden çok farklı oldu. Bu usulde ilk kez yaptığım için dayanma süresi hakkında bir bilgim yok. Umarım bozulmadan uzun bir süre dayanır. Bunu da önümüzde ki zaman gösterecek. Sonuçlarını da paylaşmak üzere....kolay gelsin...


20 Ekim 2016 Perşembe

NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIR

NAR EKŞİSİ (1)

Nar reçeli ve nar ekşisi yapmaya karar vererek, araştırmaya başladım. İnternetten ve çevremden yaptığım araştırmalarda çok çeşitli tariflerle karşılaştım. Genellikle uzun süre kaynatılarak yapılan nar ekşisinin aslında çok sağlıklı olmadığını, fırında düşük ısıyla yada güneş altında buharlaştırma yöntemiyle  daha sağlıklı olduğunu söyleyen sitelerle karşılaştım. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle güneş te buharlaştırma yöntemiyle nar ekşisi yapmaya karar verdim.

Ölçü olarak belli bir miktar vermiyorum. Şöyle ki; ne kadar nar ekşisi yapmak istiyorsunuz, önce buna karar verin, sonra da ona göre nar almanız gerekiyor. Aldığınız narın %10 u kadar nar ekşisi elde edersiniz. Yani 10 kg. narınız varsa, 1 kg. nar ekşiniz olur. Yada elinizde ne kadar nar varsa, başlayın tanelemeye ne kadar çıkarsa, bekleyin görün...

İlk iş olarak narları ortadan ikiye bölerek kesik kısmı avuç içine gelecek şekilde üzerine tahta kaşıkla vurarak, narları tanelemeye başladım.












                                             
                                                                                                         




Tanenelen narları suyunu çıkarmak için, elimle sıkmaya başladım.










Sıktığım suları süzgeçten geçirerek tepsilere döktüm.





 Güneşin altında kıvam alıncaya kadar bekletmeye başladım. Sonra...







                                                        nar taneleme vıdeosu




16 Ekim 2016 Pazar

SU DEĞİRMENİ


Bugün  su değirmenine giderek Karakılçık buğdaylarımızı un yaptırdık. Balcılar köyündeki su değirmeni yakın çevremizde çalışan tek değirmen. Babadan oğula geçen bu değirmeni şu anda Alaattin bey çalıştırıyor, inşallah daha sonra oğlu da çalıştırmaya devam eder.






















Kuvvetli gelen suyla dönen çarklar, yukarıda bulunan taşları çevirerek, arasına düşen buğdayları un haline getirmektedir.


                                    Buğdayların konduğu bölüm

                                                             
                                                        ve un olarak çıkışı



                                         Alaattin bey unu çuvala doldururken




                                        Değirmenin dışarıdan görünümü...


15 Ekim 2016 Cumartesi

AYVA TATLISI


Şimdi ayva zamanı, ayva çok sağlıklı, besin değeri yüksek bir meyvedir. Zamanında, taze taze meyveleri tüketmek vücudumuz için çok faydalıdır.
Ayvadan reçel, marmelat yaparak daha sonra da tüketebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa ince dilimler halinde ayva kurusu da yapabilirsiniz.
Kolay bir ayva tatlısı ile sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz.

Malzemeleri
6 Adet orta boy ayva
4 Su bardağı toz şeker
6 Su bardağı su
2 Rulo kaymak

Ayva Tatlısı Hazırlanışı
Ayvaları ortadan ikiye bölün,
Çekirdeklerini temizleyin,
Derin bir tencerede altı bardak su ile kısık ateşte ayvalar hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
Daha sonra üzerine toz şekeri serpin.
Şurup koyulaşınca ocağın altını kapatın.
Soğumaya bırakın, üzerine kaymak koyarak servis yapabilirsiniz. afiyet olsun
Not: ayva'yı pişirırken çekirdeklerini de içine atın tatlınıza güzel bir renk verecektir.

14 Ekim 2016 Cuma

KARAKILÇIK BUĞDAYI

Anadolu'da çok eski yıllardan beri yetiştirilen Karakılçık buğdayı'nı uzun uğraşlardan sonra bulabildik. Hibrit olmayan bu buğdayın bir kısmını tohum olarak, bir kısmını da ekşi mayalı ekmek yapımında kullanmak için ayırdık.






İçindeki tohumları, tozları temizlemek için yıkandı.










Güneşin altında tamamen kurutuldu.







                                                 
                                                                                                                       


İçinde yıkanırken çıkmayan küçük taşlar ayıklandı.








Ve taş değirmende un olarak öğütülecek duruma geldi.
Sıra su ile çalışan taş değirmene gitmeye kaldı...