11 Ekim 2009 Pazar

AYVA RECELİ NASIL YAPILIR

AYVA RECELİ TARİFİ: Malzeme 1 kg. ayva, 1,5 kg şeker(6 bardak şeker) , 750 gr. su(4 bardak su), 1 limonun suyu.  (Ayvaların sarı renkli, kokulu ve sulu olmasına dikkat edilmelidir. Ekmek ve Gördes ayvası reçel yapmak için uygundur.)

Ayva reçeli iki şekilde yapılır;
1- Ayvaları dilimlemek suretiyle,
2- Ayvaları rendelemek suretiyle.

Ayvaları dilimlemek yöntemiyle reçel yapılırken, ayvaların tüyleri bir bez parçası veya elle ovularak temizlenir, bol su ile yıkanır, ayvaların kabukları soyulur, çekirdek evleri çıkarılır, 8-12 dilime ayrılır, arzu edilirse dilimler ortadan ikiye bölünür.( Bu işlemler yapılırken ayvaların kararmaması için 5 bardak suya 1 silme yemek kaşığı şeker veya 1/2 limon sıkılmış su hazırlanır, ayvalar temizlendikçe hazırlanan bu suyun içine konulur.) Tencereye konan ayvaların üzerine 4-5 bardak su ilave edilir, ayvalar bu su içinde 5-10 dakika kaynatılarak haşlanır. Ayva reçeline iyi bir renk (kırmızı) vermek için ayvanın sağlam ve küfsüz çekirdekleri küçük bir tülbent içine bağlanarak haşlama suyuna konur birlikte kaynatılır. Ayvalar hafif yumuşayınca ateşten indirilir, suyu süzülür, çekirdekleri alınır ve atılır. Süzülen su ölçülür 750gr. veya 4 bardak olmalıdır. Su eksik ise sıcak su ile tamamlanır, ölçülen suya şeker ilave edilerek kaynatılır, şekerin köpükleri alınır, kaynayan şuruba ayvalar ilave edilir kaynatmaya devam edilir, pişme sırasında oluşan köpükler alınır. Ortalama 45dak. sonra şurup koyulaşır, pişme sona erer. Limon suyu veya limon tuzu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılıp ateşten indirilir. Reçel sıcakken kuru ve temiz kaplara ağızlarında hiç boşluk bırakılmadan doldurulur.

Ayvaları rendelemek yöntemiyle yapılan reçel: Malzeme, dilimleme yöntemiyle yapılan reçel gibidir. Temizlenen ayvalar rendelenir, kaynayan şurup içine rendelenmiş ayvalar atılır ve pişirilir, oluşan köpükler alınır. Pişmenin sonunda ayvalar şeffaflaşır, köpükler kızarır, bu sırada limon suyu veya limon tuzu ilave edilir, 1-2 dakika daha kaynatılıp indirilir. Sıcak sıcak kuru ve temiz kaplara konur.

Hiç yorum yok: